Stok takip süreçlerinizi sorunsuz bir şekilde yönetin

Sektörlerde hizmet süreci oldukça uzun bir serüvendir. Sunulan hizmette kullanılacak ham maddenin tedarik edilmesiyle başlayan ve ürünün veya hizmetin müşteriye sunulmasına kadar devam eden süreçteki her bir adımın doğru bir şekilde yönetilmesi, sunulan hizmetin kalitesi ve masrafların kontrol altında tutulması açısından oldukça önemlidir. Aksi durumda, iş akışlarında yaşanan aksaklıklar ya da kayıplar, genel toplamda oldukça ciddi kayıplara neden olabilir. Böylesi problemlerin önüne geçmek için; tedarik, stoklama ve muhasebe işlemlerine yönelik geliştirilmiş teknolojik çözümlerle işletmenizi güçlendirebilirsiniz.

STOK TAKİBİ NASIL YAPILIR?

Stok takibi yapmanın en verimli yolu bu iş için bir stok takip programı kullanmaktır. Kağıt kalem ya da Excel gibi programlarla yapılan ve fiziksel sayımlarla desteklenen stok yönetimi süreçleri hem tutarsızlıklara hem de iş gücü kaybına sebep olur.

POS sistemlerine entegre çalışan stok takibi programları sayesinde bir ürünün satın alınma sürecinden satışla birlikte stoklarınızdan çıkışına kadar geçen tüm süreci otomasyonu ile hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edebilirsiniz.

STOK TAKİBİ PROGRAMLARI NASIL ÇALIŞIR?

Stok takip programları, sayısal verilere ve nesnel bulgulara dayalı bir şekilde çalışan yazılımlardır. Stok takip programları, ham maddenin depoya yerleştirilmesi ve ürün sayısının eksiksiz bir şekilde sisteme bildirilmesine ihtiyaç duyar.

Bazı işletmeler, sistemi bilgilendirme aşamasında barkotlu stok takibi kullanarak her ürünü kayıt altına alır. Daha küçük işletmelerde bu işlem bir kişinin sorumluluğuna verilir. Depoya yerleştirilen ve envanterde yerini alan ürün, sisteme işlenmiş olur.

POS sistemleri ile entegre çalışan stok takip yazılımları, satışı yapılan her ürünü stoktan düşer

ve satışla ilgili sayısal verileri toplayarak anlamlı istatistikler oluşturur. Örneğin, aynı kategoride bulunan iki üründen satışı daha yoğun olan bir ürünün stoku belirli bir seviyenin altına indiğinde, o ürünün tedarik edilmesi gerektiğiyle ilgili bir uyarı verir. Böyle bir durumda, tedarikçiyle yapılan yeni alışveriş, satış istatistiklerine göre belirlenir. Böylece, deponun optimum kullanımı ve son kullanma tarihi olan ürünlerde ürün kaybının en aza indirilmesi sağlanır.

STOK YÖNETİMİ PROGRAMLARININ FAYDALARI

  • Stok ihtiyaçlarınızı önceliklendirin
  • Ürün bilgilerini ve maliyetleri izleyin
  • Tedarikçi performansını analiz edin
  • Dönemsel talepleri takip edin
  • Stok sayımına harcanan süreyi azaltın
  • Kayıp ve kaçakları engelleyin
  • Depo maliyetlerinden tasarruf edin
  • Tutarlı stok sayımları yapın